قرص سوماتریپتان یکی از داروهای پرکاربرد در درمان حملات میگرنی است که به عنوان یک مسکن سریعالاثر برای تسکین علائم این بیماری استفاده میشود. سوماتریپتان با تأثیر مستقیم بر گیرندههای سروتونین در مغز، به کاهش انقباض عروق خونی و جلوگیری از ارسال سیگنالهای درد کمک میکند.
محصولات مرتبط
مکانیزم اثر سوماتریپتان سوکسینات Sumatriptan Succinate
سوماتریپتان یک آگونیست انتخابی سروتونین است که برروی گیرنده ۵-HT1 اثر می کند و باعث تنگ شدن شریان های جمجمه ای شود. این دارو جهت درمان حملات حاد سردردهای میگرنی و کلاستر به کار می رود. دارو جهت پیشگیری مصرف نمی شود. دارو را می توان از طریق خوراکی، زیر جلدی یا از طریق بینی مصرف کرد.
سوماتریپتان سریع ولی به صورت غیر کامل از طریق خوراکی جذب می شود وارد مسیر متابولیتسم اول می شود اوج غلظت پلاسمایی دارو ۲ ساعت پس از مصرف خوراکی ایجاد می شود و در مصرف خوراکی دارای فراهم زیستی به میزان ۱۴% است. ولی در مصرف زیرپوستی فراهم زیستی دارو ۹۶% بوده و اوج غلظت پلاسمایی دارو در عرض ۲۵ دقیقه پس از مصرف زیرپوستی است که در این روش اوج غلظت پلاسمایی دارو در عرض ۲۵ دقیقه پس از مصرف زیرپوستی حاصل می شود. فراهم زیستی دارو پس از مصرف از طریق بینی ۱۶% میزان به دست آمده از طریق زیر پوستی است که در این روش اوج غلظت پلاسمایی ۵/۱-۱ ساعت پس از مصرف ایجاد می شود. اتصال به پروتئین های گسترده در کبد به وسیله مونوآمین اکسید از نوع A متابولیزه می شود و بیشتر در ادرار به صورت اسید ایندول استیک و گلوکورونید آن دفع می شود.
سوماتریپتان و متابولیت هایش در مدفوع نیز دفع می شود.
مقادیر کمی از سوماتریپتان در شیر یافت می شوند.
موارد منع مصرف سوماتریپتان سوکسینات Sumatriptan Succinate
سوماتریپتان و سیار آگونیست های سروتونین فقط باید در صورت تشحیص قطعی میگرن یا کلاستر تجویز شود و بیمار تحت مراقت باشد تا شرایط نورولوژیک جدی ایجاد نشود. این دارو را نباید به صورت پروفیلاکتیک مصرف کرد و در بیماران با میگرن همی پلژیک یا بازیلار نباید تجویز شود. آگونیست های سروتونین در بیماران مبتلا به هایپرتانسیون کنترل نشده، بیماری ایسکمیک قلبی ( بیماری شریان کرونری )، بیماران با سابقه MI، وازواسپاسم کرونری، بیماری عروقی محیطی، یا سابقه یک تصادف با عارضه عروق مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا نباید تجویز شود.
مصرف در بیماران مبتلا به اختلالات یا کلیوی باید با احتیاط صورت گیرد و در صورت وجود بیماری های شدید از تجویز دارو باید خود داری شود.
عوارض جانبی سوماتریپتان سوکسینات Sumatriptan Succinate
در قفسه سینه، اختلال در بلع، تهوع و استفراغ، تغییر در حس چشایی، واکنشهای آلرژیک و آنافیلاکتیک، تشنج، اضطراب و تغییرات بینایی از عوارض جانبی مهم این دارو هستند.
مصرف در دوران حاملگی و شیر دهی سوماتریپتان سوکسینات Sumatriptan Succinate
- مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.
- این دارو می تواند در دوران شیر دهی موجب آسیب به جنین شود و بهتر است به بیماران باردار تجویز نشود.
- در بیماران زنی که در سنین باروری قرار دارند، توصیه کنید تا در صورت باردار شدن یا تصمیم به آن پزشک را آگاه سازند.
- این دارو در شیرمادر ترشح می شود، از این رو باید با احتیاط به زنان شیرده تجویز شود.
دیدگاه خود را بنویسید